Peruansk aften, med feiring og mat

23. apr, 2018

Jeg er så heldig å ha besøk fra Peru. Han heter Luis og er kokk og altmuligmann. Og ikke minst, far til min sønns vakre kjæreste Geraldine.

Alle bor hos meg og min mann for øyeblikket. Det har blitt en stor berikelse i hverdagen. Alt fra å komme hjem til ferdig middag med smaker av en annen verden, men også det å komme nær en annen kultur. Vi har mye å lære av vennlighet, åpenhet, det å gi hverandre komplimenter, det å møte hverandre med åpenbar glede og interesse.

Det er maten jeg skal skrive litt om i denne bloggen

#matopplevelser #culinary #peru #matfraperu

På søndag feiret vi minn sønns bursdag. Og vi gjorde det på peruansk vis. Når man feirer noe i Peru, er det mat som står sentralt forteller Geraldine. Alle er med å lager maten, bursdagsbarnet også! Det måtte vi prøve.

Vi startet med å handle mat. Vi har en butikk i byen vår, der man kan handle varer fra andre land. Grønnsaker vi aldri har sett før og krydderurter med nye lukter. Veldig spennende og fin opplevelse for oss alle.

Vi handlet masse varer, for vi skulle lage mange retter.

Vi startet med matlaging lørdag ettermiddag for å bli ferdig til søndag ettermiddag, da gjestene skulle komme.

Vi startet med å skrelle Yucaen og koke den hel (se videosnutt).

(Det er viktig å koke yucaen før man spiser den, da den inneholder giftstoffer i rå tilstand.)

Etter at den ble kokt, stod den til avkjøling til dagen etter. Den smaker som en veldig melen og søt potet. Den ble så den delt opp i fingertykke strimler og frittert i olje. (den kan også brukes som purè (som potetstappe), eller som tilbehør i suppe ller gryteretter.)

Til den friterte yucaen serveres fritert fisk. Vi brukte sei. Kjøpte fersk seifilet i fiskedisken.

Seien ble skjært i strimler, saltet og pepret og vendt i egg og så i en halvblanding av hvetemel og maizenamel med pepper og salt 

Fiskestykkene ble så fritert i jerngryte. vi brukte soyaolje. 

Den friterte yucaen og fisken ble lagt på fat med en syrlig dip av Lime pepper og salt. Se bilde

 
Aji de Gallina:
Det er en tykk saus av laget av gul chili, og revne biter av høne (i dag vanligere med kylling) og deretter kokt i en kjele. Man heller så kyllingkraften gradvis, og tilsetter brødbiter dynket i buljong eller melk for å oppnå tykkelse. Retten serveres med kokte poteter og hvit ris. Man kan også tilsette peanøtter eller parmesanost. Vanligvis legger man et todelt hardkokt egg på toppen og sort oliven etter ønske. En svært populær rett.