25. okt, 2015

Provence, Côte d'Azur eller Franske Rivieraen?

Denne informasjonen er hentet fra Merlot.no

(Bildet tok jeg i sommer, se flere under bilder fra biltur i Europa 2015)

 

Her er det mange misforståelser ute og går. Navnet Provence stammer fra romertiden, da dette området bare var en av romernes provinser, derav Province, som med tiden har blitt forandret til Provence. Forandringen har sammenheng med at franskmenn lenge betraktet alle byer utenfor Paris som beliggende i provinsen. For å skille dagens Provence med resten av Frankrike, beholdt derfor pariserne navnet Province for resten av landet, mens Provence ble dette vakre området vi beveger oss i.   
Ordet riviera finner du ikke i den franske ordboken, det nærmeste du kommer er rivière eller riverain, som betyr elv eller den som bor ved elven. Noen mener ordet stammer fra at elven Var renner ut i Nice, og at området derfor ble kalt riviera, men altså ikke på fransk!  Betegnelsen Côte d'Azur derimot er det stort sett enighet om at er avgrenset til å gjelde kyststripen fra Menton i øst til St. Tropez eller Hyères i sør, med byer som Cannes, Antibes og Juan-les-Pins liggende som perler på en snor eller som mytiske paradiser med bare korte avstander seg imellom. Lokalbefolkningen selv sier bare at de bor "sur la Côte" (på kysten) - med en stolt mine som skulle tro at det er bare denne kyststripen som teller i hele verden. Selve navnet Côte d'Azur (Azur-kysten) kommer opprinnelig fra tittelen på en roman utgitt i 1887, og uttrykket ble deretter kjent og brukt verden over.

Fylket vi befinner oss i heter Alpes Maritimes eller på norsk de maritime alper, og brer seg ut over et areal på 4 299 km2, som tilsvarer et litt større område enn Østfold.
Her bor det totalt i underkant av 1 million mennesker, hvorav halvparten i Nice.
Servicenæringen sysselsetter igjen over 2/3 av disse, og på grunn av hotell- og restaurantnæringen sentreres denne på den 8 mil lange strekningen som kalles Cote d'Azur. Det bor rundt 60 millioner franskmenn i dette landet, og at Nice har landets nest største flyplass, sier i seg selv at turisme fremdeles spiller en viktig rolle.