21. sep, 2015

Sjørost fra Trysil!

Se hva jeg fant i butikken i Trysil! Skjørost!

Jeg pleier å lage meg pultost av sjørosten:

ta i karve, smak til med salt og rør inn bittelitt rømme, så det binder seg. Sett i kjøleskapet en stund, for at smaken skal "sette seg" eller smak på brødskive med smør, med en gang!

Mmmmmm godt!! Les under hva Tine meierier skriver om sjørosten:

Hos TINE Meieriet Trysil i Østerdalen produseres nå Skjørost fra Trysil med tradisjoner og håndverk som stammer helt fra vikingtiden. Den tradisjonsrike ferskosten, Skjørost, er i dag en viktig del av norsk kulturarv. I Trysil-traktene er skjørosten allerede et godt kjent lokalt produkt, men nå får flere gleden av å oppdage Skjørosten og dens anvendelighet. Syrnet skummet melk gir osten en helt unik smak og et høyt, naturlig innhold av proteiner.

– Skjørost er et dagsaktuelt produkt med lite fett, mye protein og ingen tilsetningsstoffer. Skjørost har en naturlig lett, frisk og syrlig smak, samt noe tyggemotstand i ostekornene, sier meierisjef ved TINE Meieriet Trysil, Åse Bjørke Stensrud.

Skjørost lages av skummet melk som syrnes med melkesyrekultur. Osten ystes i et tradisjonelt ystekar, før ostemassen skjæres og røres for å skille ostemasse og myse. Skjæring og røring er viktige prosesstrinn for å få til riktig størrelse på ostekornene.

– Skjørosten er mager fordi den er basert på skummet melk. I ostemassen blir det igjen mye protein når mysen fjernes. Derfor blir Skjørosten både fettfattig og proteinrik, forklarer Stensrud.

Les også: Rik på proteiner og tradisjoner

Skjørost 2

Skjørost til mange anledninger

På TINE.no finner du nå et spennende og fristende utvalg av oppskrifter med skjørost som ingrediens, laget av kokk, kokebokforfatter og TV-programleder, Charlotte Mohn Gaustad. Ifølge den populære kokken kan den anvendelige ferskosten brukes både til frokost, lunsj, middag og dessert.

– Mitt første møte med Skjørost hadde jeg på kokkeskolen på Tynset på slutten av 90-tallet. Da spiste vi den på den tradisjonelle måten, slik som de gjerne serverer Skjørosten i Østerdalen, med rømme og sukker. Vi eksperimenterte ikke med bruken av ferskosten utover det. Siden den gang har jeg ikke jobbet med Skjørosten før nå, og jeg ble overrasket over hvor anvendelig den er, sier hun.

Her er ti oppskrifter Charlotte har laget med Skjørost fra Trysil:

Kald havre- og skjørostgrøt
Skjørostmousse
Skjørost- og rødbetsalat
Grove skjørostmuffins
Skjørostravioli
Spekemat med skjørostkrem
Pulled Pork med skjørostsalat
Skjørost-wrap
Skjørost-smoothie
Pizza med skjørost

– I varme retter fungerer Skjørosten best sammen med rømme fordi rømmen binder skjørosten slik at den ikke får en gummiaktig konsistens når retten varmes. Kald passer den utmerket i ulike frokostretter, salater og i wraps. Den fungerer også supert i bakverk som brød og rundstykker. Skjørosten tilfører både smak, tekstur og protein, sier hun.

Skjørosten inneholder hele 21 gram protein per 100 gram og kun 0,6 gram fett.

– Et så magert produkt, med et så høyt proteininnhold, må jo være et fantastisk produkt for folk som trener og er opptatt av å få i seg nok proteiner. Det er ingen grunn til å spise proteiner i pulverform, når man kan lage noe godt med Skjørost, sier Charlotte.

Kjendiskokken er opptatt av mattradisjoner og kvaliteten i råvarene hun bruker. Derfor synes hun det er artig å kunne finne nye og moderne måter å bruke et klassisk tradisjonsprodukt som Skjørost på, slik at folk kan få glede av produktet i hverdagen. Og det beste av alt er at Skjørosten, ifølge Charlotte, er et enkelt produkt å lykkes med på kjøkkenet.

– Det er svært lite som kan gå galt, så det er bare å prøve seg frem. Selv har jeg lyst til også å prøve produktet i en gulrotkake og i en glasur, sier hun.

Charlotte m g

Tradisjonsmat i Trysil

Det er ingen tilfeldighet at Skjørosten lages akkurat på meieriet i Trysil.

– Trysil og distriktet rundt har lang tradisjon med framstilling og bruk av Skjørost. Om sommeren blandes Skjørosten med Kulturmjølk og rømme, og spises sammen med flatbrød. Skjørost og rømme sammen med spekemat er også populært, forteller meierisjefen i Trysil, Åse Bjørke Stensrud.

TINE Meieriet Trysil har tidligere produsert TINESkjørost for det lokale markedet.

– Ved at vi igjen produserer Skjørost er TINEMeieriet Trysil en viktig tradisjonsbærer av lokal matkultur. Med en gjennomsnittlig ansiennitet på 17 år sitter det mye kunnskap i hodet og hender på oss elleve ansatte som jobber her. Vi holder ikke på med en automatisert masseproduksjon. Produksjonen krever mye manuell styring og kontinuerlig overvåking av prosessen for å få til kvalitetsprodukter. Dette er industrielt håndverk, sier hun.