12. sep, 2015

Hva er sunnest av hageblåbær og skogsblåbær?

Blåbær er et superbær med en rekke positive helseeffekter. Blant annet kan blåbær forebygge alzheimer og Parkinson, og redusere risiko for å få hjerteinfarkt.

Å ha blåbær til frokost, for eksempel oppå havregrøten, sammen med müslien og yoghurten, eller i en smoothie er supert. Da får du i deg en daglig dose av superbæret. Jo mer lilla farge, jo mer av de sunne antioksidantene!
Ville bær er aller best!
I en artikkel på Nrk.no bekrefter Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt dette.

– Vi vet at det er en høyere andel av antioksidanter i skogsblåbær enn i hageblåbær.

Om du har sjansen til å sette til skogs i juli og august og plukke blåbær for harde livet så gjør det.

Fryser du dem ganske umiddelbart holder næringsnivåene seg, og du kan kose deg med sunne blåbær hele året. Det gjorde jeg i dag. Jeg frøs med hele bær, rett etter at jeg renset dem. La bærene i små porsjoner på 300 og 400 gram. Bærene lar seg fint dele, hvis du ikke vil ta opp alt på en gang. Ta bærene rett fra fryseren og opp i feks cottage cheese. De tiner fort! Hvis man tar den opp for tidlig, kan bæra bli litt vassen, så jeg anbefaler å ta den opp fra fryseren rett før bruk!
Får du ikke plukket selv, er et godt alternativ blåbær fra frysedisken i butikken, da denne inneholder mer antioksidanter, enn den store ferske hagebæra.

I en stor forskningsstudie ved Universitetet i Oslo ble nivå av antioksidanter målt i en rekke matvarer, deriblant frukt.

Her kom skogsblåbær på en 3. plass med et antioksidantnivå på 8,23 mmol/100 g, mens hageblåbær kom på 12. plass med et nivå på 3,64 mmol/100 g. (Mmol står for millimol per liter.)

På 1. og 2. plass kom forøvrig nyper og krekling, med nivåer på hhv. 39,46 og 9,17.